top of page
Writer's pictureNikos Kots

Λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί νέα τραγούδια των Nirvana και του Jimi Hendrix.

Λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί νέα τραγούδια των Nirvana, του Jimi Hendrix, των Doors και της Amy Winehouse. Ακούστε τα κομμάτια στο δίσκο "Lost Tapes of the 27 Club"

Πως θα ήταν άραγε η μουσική των παραπάνω καλλιτεχνών, που έφυγαν νωρίς στα 27 τους μόλις χρόνια, αν είχαν μεγαλώσει; Μπορουμε να γνωρίζουμε πού θα είχε πάει η Amy Winehouse, μουσικά, αν είχε πάρει άλλο δρόμο;

Τι θα συνέβαινε άραγε αν η επιρροή του Jimi Hendrix συνέχιζε πέρα από τα sixties;

Μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ, παρά την προσπάθεια της τεχνικής νοημοσύνης να επιχειρήσει κάτι τέτοιο.

Οι «κασέτες» λοιπόν ("Lost Tapes of the 27 Club") περιλαμβάνουν τέσσερα κομμάτια που έχουν σχεδιαστεί για να ακούγονται σαν χαμένα τραγούδια από τους Hendrix, Winehouse, Nirvana και Doors.

Επισημαίνοντας μια χούφτα καλλιτεχνών που μας άφησαν πολύ νωρίς για να αντιμετωπίσουμε την «κρίση ψυχικής υγείας της μουσικής», το όλο εγχείρημα χρησιμοποίησε το Magenta, πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης της Google για να αναλύσει τα ρεπερτόρια των καλλιτεχνών, όπως εξηγεί το περιοδικό Rolling Stone:

Για το έργο Lost Tapes, το Magenta ανέλυσε τα τραγούδια των καλλιτεχνών ως αρχεία MIDI, κάτι το οποίο λειτουργεί παρόμοια με το παίξιμο ενός πιάνου, μεταφράζοντας το βήμα και το ρυθμό σε έναν ψηφιακό κώδικα που μπορεί να τροφοδοτηθεί μέσω ενός συνθέτη για να αναδημιουργήσει ένα τραγούδι.

Αφού εξέτασε τις επιλογές σημειώσεων κάθε καλλιτέχνη, τις ρυθμικές ιδιορρυθμίες και τις προτιμήσεις για αρμονία στο αρχείο MIDI, ο υπολογιστής δημιουργεί νέα μουσική που το προσωπικό μπορούσε να βρει για να διαλέξει τις καλύτερες στιγμές.

Υπήρξε σημαντική ανθρώπινη παρέμβαση, όπως η επιμέλεια 20 ή 30 τραγουδιών που τροφοδοτούνται στον υπολογιστή, χωρισμένα χωριστά σε διαφορετικά μέρη της διάταξης.

Τα πράγματα δεν πάνε πάντα ομαλά. Το «χαλαρό και επιθετικό παίξιμο κιθάρας του Kurt Cobain προκάλεσα στο Magenta μερικούς μπελάδες», γράφει ο Endgadget, «με το πρόγραμμα να βγάζει κυρίως έναν ήχο βαβούρα και παραμόρφωσης αντί για κάτι σχετικό με τις χαρακτηριστικές μελωδίες του.»

Μπορείτε να αξιολογήσεται τα τελικά αποτελέσματα μόνοι σας στο τραγούδι “Drowned by the Sun" παρακάτω.



Η μουσική και για τα τέσσερα τραγούδια συντίθεται με αρχεία MIDI. «Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ένα τεχνητό νευρικό δίκτυο για τη δημιουργία των στίχων», γράφει ο Eddie Fu στο Consequence of Sound, «ενώ τα φωνητικά ηχογραφήθηκαν από τον Eric Hogan, frontman μιας tribute μπάντας, των Atlanta Nirvana. Άλλα τραγούδια διαθέτουν διαφορετικούς ήχους που μοιάζουν με τραγουδιστές (περισσότερο ή λιγότερο). Σε καμία περίπτωση το project δεν ισχυρίζεται ότι τα αρχεία υπολογιστή που δημιουργούνται από MIDI μπορούν να αντικαταστήσουν πραγματικούς μουσικούς.


Πηγές:

44 views0 comments

ความคิดเห็น


  • Facebook
  • Instagram
  • SoundCloud
bottom of page